Wednesday, December 10, 2008

nasi paprik

buat pertrama kalinya aku masak sendiri paprik...sbb sebelum nie ak beli or makn kt kedai.... cubaan pertama mmg mnjadi.... nk kate ak ni reti msk, bleh la sket.... nk expert masak tnggula ak kawin ....

utk persediaan prtama, ak sdiakn brg2 yg diperlukan.... cth kuali, pisau n semua yg brkaitan.
utk kali nie, ak buat paprik daging n udang. sbb kt kedai ak suke beli paprik ayam. kebetulan bru lepas raye haji, so dlm peti ais kt umah ak byk gakla bungkusan daging lmbu yg disedekahkan...n semalam fmily ak bru beli brg basah: ikan,udang, ketam...mmg memudahkan keje ak nk memasak...

then, second prepareration was the ingridients. what thou need is:

beras biasa je - masak jd nasi (masak satu periuk utk whole fmily)
daging - ayam,lembu,udang (pastikan daging lembu di rebus dlu sampai empuk.kira2 40 minit)
sayur - biase gune lobak, putik jagung, kobis ( dipotong kecil2),daun limau purut(2 helai, lbih sehelai pun xpe), serai(dititik, sebtg pun xpe), bwg besar( depends, dimayang), bwg putih( 4 ulas ok kot, dihiris)
sos - tomato,cili, tiram, ikan (semua ni dlm anggaran 4 sudu -badjet utk 8 org saiz L)
cili kisar - dlm 3 sudu
garam & gula - depends
air - ikut anggaran sendiri
cooking oil - anggaran dlm 3 sudu gak

next, cooking time

-panaskn minyak dlm kuali.
-tumiskan cili kisar smpai garing or naik bau or smpai korang bersin.
-then masuk hirisan bwg besar n garlic. gaul dlm 1-2 minit
-kemudian masuk kn daging. sebatikan daging dgn bhn tumisan td.. dlm anggaran 30 saat.
-masukkn bhn sos.. gaul.masukkan air supaya jd kuah. pastu masukkan sayur. biarkn sayur separa masak(khasiat sayur xhilang byk).
-masukkan perasa( garam n gula sedikit).
-biarkan masakan dlm 5 minit.
-hidang panas bersama nasi putih or nasi goreng berulam + sambal belacan

kalau ade rekurang tmbah2 la sendri yea..k selamat mencube...

No comments: